Sağlıklı bir yaşamın temeli, vücut ve hormonların uyumunu sağlamaktan geçer.Günlük koşturmaca içinde kendimize zaman ayırmak, hem bedenimizi hem de ruhumuza bizden istediğini vermek bizim için kritik önem taşır.Kendinizi ihmal etmeyin!

Hormonlara Bağlı Olarak Yemek Yeme!

Moleküler Biyolog perspektifinden değerlendirecek olursak;
Yıllardır eğitmenlik hayatımda tanımış olduğum vücut tipleri ve beslenme şekilleri sayesinde kendimi bu alanda geliştirirken şuan sizinle paylaşacağım altın kuralları kendim de bizzat uyguluyorum.

İşte sağlıklı ve rahat bir vücut için başlangıç yapmanın altın kuralları:

1. *Dengeli Beslenme:* Sağlıklı bir diyet, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar. Taze sebze ve meyveler, protein kaynakları, sağlıklı yağlar bu dengeyi oluşturur.Peki dengeli beslenmek ne demektir? Dengeli beslenmek demek her öğünde tabağınızı 3 ana gruba ayırmak demektir.Protein grubu(et,tavuk,balık,bakliyat..),Yağ grubu(zeytinyağı,tereyağ,kuruyemişler vb),Karbonidrat grubu(tam buğday ekmeği,ekşi maya ekmeği,yulaf,pilav,makarna) ve bunların yanında yeşillik grubu.

İstemsizce canınız tatlı mı istiyor?
ÇİKOLATA YAĞI KULLAN!!
Bunun için yapmanız gereken duyu organlarınızı harekete geçirmek olacak.Ben bunun için çikolata isteğim gelmeden önce önlem alıyorum.
Vücuduma her duş sonrası duyu organım beynime sinyal göndermesi için saçlarımı çikolata yağı ile yağlıyorum.Duyusal olarak doyuyorum.

Farkedin bir köfteci önünden geçtiğinizde canınız köfte yemek ister..Çünki duyu organlarınız beyninize yemek yiyecek sinyali verir ve açlık hormonlarınız salgılanır.Aç olmasanız dahi yemek istersiniz.
Ben çikolata görmeden nefsimi çikolata yağı ile doyuruyorum.

2. *Egzersiz Rutini:* Haftada birkaç gün egzersiz yapmak, vücudu güçlendirir, esnekliği artırır ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olur.
Bu egzersiz tiplerine göre ne kadar süre yapmalıyız?
Yoga ve kardiyo yapabilirsin.Kaslara bir hasar vermediğinden,ağır toparlanma gibi bir süreç yaşamayacağından haftanın 5 günü idealdir.ESNEKLİK HERGÜN YAPILMALIDIR!
Lakin ağır sporlar(fitness,ems vb) için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Kas onarımı,antrenmandan sonraki ilk saatlerde başlar ve genellikle 24 ila 48 saat aralığında toparlanır.

3. *Uyku Düzeni:* Yeterli ve kaliteli uyku, vücudun yeniden enerji toplamasına ve kendini onarmasına olanak tanır. Uyku düzeninize özen göstermek, gün içinde daha enerjik olmanızı sağlar. Rahat bir uyku için mutlaka magnezyum takviyesi kullanın ve yastığınıza lavanta yağı damlatın.Çene sıkması olan kişiler mutlaka uygulasın!

4. *Stresten Uzak Durma:* Fiziksel sağlığınızı etkileyen en önemli faktörlerden biri strestir. Meditasyon, yoga veya basit nefes egzersizleri gibi yöntemlerle stresle başa çıkabilirsiniz.
Duygusal yeme bozuklukları da stresten kaynaklanıyor.Boşverin umursamayın.Kimse sizden kıymetli değil ve her şeyin vakti var.Yaşandıysa da bir sebebi vardır.Spor yapın,kendinizi sevin!

5. *Su İçme Alışkanlığı:* Vücudun suya ihtiyacı vardır. Gün boyunca yeterli su içmek, vücut fonksiyonlarını destekler ve cildin sağlığını korur. Günde 3-3buçuk litre tüketmeye özen gösterin!

Bu temel adımları hayatınıza entegre ederek, sağlıklı ve rahat bir vücut için ilk adımı atmış olacaksınız. Unutmayın, küçük değişiklikler büyük farklar yaratabilir.